Bartın Çevresi - Kumluca Hakkında Bilgi ve Kumluca Fotoğrafları - Kumluca Tarihi

Muzaffer CELLEK Yeni Yazı: Deneme

  Bartın Hakkında
  Bartın Tarihi
  Bartın Çevresi
  Bartın ve Turizm
Amasra
Çakraz
Güzelcehisar
İnkumu
Kurucaşile
Mugada
Ulus
Otel - Pansiyon
  Btv & Radyo Canlı
  Bartın Kültürel
  Fotoğraf Albümü
  Bartın Üniversitesi
  Bartın Videoları
  Bartın Haritaları
  Sel Afetleri
  Muzaffer Cellek
  Bartın Canlı Yayın
  Bartın Haberleri
  Bartın Medyası
  Cenaze İlanları
  Valilik - Belediye
  Canlı Chat - Sohbet
  İletişim


 

  KUMLUCA TARİHİ

Kumluca'ya ilk olarak ne zaman yerleşildiği bilinmemekle beraber en az300-400 yıla dayanan bir geçmişi bulunmaktadır. İlk yaşayanların Cenevizliler olduğu tahmin edilmektedir. Rumlar da Cumhuriyet dönemine kadar burada yaşamışlardır. 1948 yılında Ürkütler ve Hanyanı mahallelerinin birleşmesi ile kurulmuştur. Kumluca daha yakın tarihe kadar Kocanaz olarak bilinmekteydi. Bu ismin nereden geldiği bilinmemektedir. Daha sonraları toprağımım kuru-kumlu olması nedeniyle Kumluca isminin verildiği tahmin edilmektedir.


Yüzölçümü 350 Km2 dir. Kumluca Köyü 1943 yılına kadar Safranbolu' ya bağlı iken , Ulus'un Safranbolu'dan ayrılıp ilçe olmasından sonra Kumluca bucak merkezi olmuştur. Bu tarihten sonra Kumluca'da Bucak (Nahiye) Müdürlüğü, Nüfus Memurluğu, Sağlık Memurluğu gibi devlet daireleri kurulmuştur. Kumluca Bucak Müdürlüğü'ne bağlı 21 köy muhtarlığı ,lçeye olan uzaklığı nedeniyle (40km) 1950-1960 yılları arasında hakimlik verilmiştir. 1960 yılından sonra hakimlik kaldırılmış ancak Bucak Müdürlüğü ve Nüfus Memurluğu 1970li yıllara kadar faaliyetlerini sürdürmüşlerdir. 1975 yılında Bucak Müdürlüğünün tayin edilmesi nedeniyle sadece Sağlık Memurlupu görevine devam etmiştir.980 yılında TC Ziraat Bankası kurulmuştur. Bu bankanın açılması halkın ekonomik işlerinde büyük kolaylık sağlamıştır. 1989 yılında Belediye kurulmuştur. İlk belediye başkanı İbrahim GÜNER 'dir.

  COĞRAFİ DURUMU

Dar bir vadi üzerine kurulmuş olup etrafı küçük dağ ve tepelerle çevrilidir. İçinden Kocanaz Çayı geçmektedir.


A) Konumu: Doğu-Batı istikametinde kurulmuş olup içinden geçen Kumluca Çayı'nın kenarına yerleşilmiştir. Çay boyundaki düzlükte yerleşim devam etmektedir.
 
B) Yeri, Sınırları ve Komşu Köyleri: Bartın ilinin güneydoğusunda, Ulus ilçesinin kuzeybatısındadır. Doğusunda Doğan köyü, batısında Kırıkdağı, güneyinde Keçideresi, kuzeybatısında Yılanlar köyü ile sınırlanmıştır.
 
C) Doğal Durumu: Yerleşim yeri vadide olduğu için düzdür. Etrafı engebelerle çevrilidir. Etrafında Kırık Dağı, İşfanlık denen İsfendiyar Dağlarının uzantıları vardır. İçinden Kocanaz Çayı geçmektedir. Durgun suyu yoktur. Çevreden kaynak sularından içme amacıyla yararlanılmaktadır.
 
D) İklimi: Tipik Karadeniz ikilimi görülmektedir. Deniz seviyesinden 150m yüksekliktedir. Denize yakın olup ormanlık bir bitki örtüsüne sahiptir. Her mevsim güneşlidir. Her mevsim yağış vardır. Kış ile yaz arasında 30-35 C ısın farkı olmaktadır.


Kumluca ve yöresinde hemen hemen her türlü sebze ve meyve, tahıl yetiştirilmektedir. yörede elma, armut, ceviz, fındık, kiraz,erik gibi meyveler bol miktarda yetiştirilmekte olup, bu ürünler taze olarak tüketildiği gibi kış için bu meyvelerden pekmez, konser, kurutma yapılarak tüketilmektedir. Sebze olarak; domates, marul, ıspanak, salatalık, patlıcan, biber gibi ürünler yetiştirilmektedir. Yöremizin en yaygın ve sofralardan eksik olmayan sebzesi yeşil lahana (mancar) dır. tahıl olarak az da olsa buğday, arpa, çavdar ve mısır yetiştirilmektedir.

 
  ÇEVREDE TOPLUMSAL DAYANIŞMA

Türk toplumlarının en önemli özelliklerinden olan toplumsal dayanışma il genelinde olduğu gibi yöremizde de en belirgin bir şekilde görülmektedir. Toplumsal yardımlaşma ve dayanışma toplumun gelişmesi için büyük önem taşır. Yöremizde de bunu pek çok yerde görmek mümkündür. Özellikle düğün, nişan ve bayramlarda olan dayanışmalar bunun örnekleridir. Bu dayanışmaların en bariz şekli yol, köprü yapımında ve imecelerde görülür. Kumluca' nın Yaşam Anlayışı Halkın yaşam anlayışı konusunda belirgin olan büyük ailelerin çekirdek aile durumuna dönüşmesidir. Bunun yanında toprağa ve maden kömürüne bağlı olan halk bu geçim kaynaklarının yetersi kalışı sonucu başka illere ve yurtdışına göç etmek zorunda kalmıştır.

Fotoğraflar Bartin.Gov.TR , Kozcagiz.Bel.TR , Yerelnet.Org.Tr ve Kurtuluş Kaptan'a Aittir.


[ Açılış Sayfası Yap ] - [ Favorilere Ekle ] - [ Arkadaşına Gönder ] [ Yukarı Çık ]