Bartın Çevresi - Hasankadı Hakkında Bilgi ve Hasankadı Fotoğrafları - hasankadı Tarihi Hasankadi

Muzaffer CELLEK Yeni Yazı: Deneme

  Bartın Hakkında
  Bartın Tarihi
  Bartın Çevresi
  Bartın ve Turizm
Amasra
Çakraz
Güzelcehisar
İnkumu
Kurucaşile
Mugada
Ulus
Otel - Pansiyon
  Btv & Radyo Canlı
  Bartın Kültürel
  Fotoğraf Albümü
  Bartın Üniversitesi
  Bartın Videoları
  Bartın Haritaları
  Sel Afetleri
  Muzaffer Cellek
  Bartın Canlı Yayın
  Bartın Haberleri
  Bartın Medyası
  Cenaze İlanları
  Valilik - Belediye
  Canlı Chat - Sohbet
  İletişim


Hasankadı beldesi 1999 yılında muhtarlıktan belediye teşkilatına geçmiş ve halen belediyelik olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.Çevresi tamamen ormanlık olup kendisine bağlı dört mahalle mevcuttur.
Bu mahalleler ;
 
1– Merkez Mahallesi
2– Şabankadı Mahallesi
3– Tüloğlu Mahallesi
4– Gerişli Mahallesi ‘ dir.


Eski adı Günye olmakla beraber çok eski bir yerleşim yeri olan Hasankadı beldesi yaklaşık olarak 100 yıl öncesi kadılık sistemi mevcutken Hasan isimli Kadının, ismini alarak beldenin adı Hasankadı kalmıştır.Cumhuriyet dönemi olan 1923 senesinde muhtarlık verilmiş olup, 05.04.1996 yılında kurulan Hasankadı Belediyesi 18.NİSAN 1999 yılında yapılan yerel seçimlerden sonra faaliyete geçmiştir.. Hasankadı beldesinin geçmişi çok eskilere dayanmakla birlikte Maden ocaklarının İngiliz ve Fransızların himayesi zamanlarında Hasankadı lı vatandaşların bu maden ocaklarında zoraki hizmet dedikleri İngilizlerin zorla çalışma sistemi olan Madenkeşlik kişilerden kaçarak Bartının güneyi olan ve 44 km uzaklıkta bulunan bu yere gelmişlerdir.O günden bu yana nüfusları artarak bu bölgeye yerleşmişlerdir.


  COĞRAFİ KONUM

Tarıma dayalı bir ekonomi Hasankadı nın geçim kaynağını teşkil etmektedir. Küçük baş ve büyükbaş hayvancılığın da olduğu Hasankadı’ da ana gelir kaynağını ise mısır ve buğday tarımı almaktadır. Sebze üretiminin azda olsa yapıldığı Hasankadı bahçe işlerinde uğraşmaktadırlar.Ne kadar ekonomisi yerli üretimden gelse de yaklaşık olarak nüfusun % 60 ı Maden ocağında çalışır ve emekli olup geçimlerini bu şekilde sağlamaktadırlar. Evde bulunan eşleri ve kız bireyler ise genellikle bahçe işlerinde gelir kazanırken diğer genç kesim ise tekstil fabrikasında çalışmaktadırlar.Nüfusun genç olanı ise İstanbul ve Ankara illerinde çalışmak için çoğunlukla göç etmiştir.Diğer %15 lik kesim ise esnaf olarak geçimini temin ederler. Geriye kalan %20 lik kısım ise yurt dışında( Almanya) da işçi olarak çalışmaktadırlar.Hasankadı Ekonomisine büyük çaplı gelir sağlamaktadır.


  KÜLTÜR VE DOĞA MİRASI OLAN BÖLGELER

1.TABİAT VE KÜLTÜR VARLIKLARI
 
a)Yaylalar: Hasankadı beldesinde yayla olmamakla birlikte küçük çapta geniş yayla görünümünde yerleşim yerlerinin mevcut olduğu, piknik ve panayır amaçlı kullanılan arazilerin yer aldığı görülmektedir. Yayla görünümünde olan bu geniş arazilerin genellikle piknik amaçlı ve orman mesire yerleri olarak kullanılmaktadır.Beldenin büyük çoğunluğu dağlık arazi olup Ormanlık alanlarla kaplıdır. Hasankadı belediyesi Tüloğlu mahallesi mevkiinde irili ufaklı yayla görünümlü yerler bulunmaktadır. Belde ve civar köylerin büyük çoğunluğu bu geniş ve yayla görünümündeki yerlerden faydalanmakta ve piknik alanı olarak kullanmaktadırlar.
 
b)Şelaleler: Hasankadı beldesinde Doğancılar mahallesi mevkiinde kırlangıç dedikleri Hasankadı çayı üzerinde bulunan irili ufaklı şelale bulunmaktadır. Hasankadı beldesi Doğancılar mahallesi mevkiinde bulunan bu güzel görünümlü Kırlangıç Şelalesi Belde halkı ve yabancı şahısların ilgisini çekmekte ve Halk tarafından gezi amaçlı ve Piknik alanı olarak kullanılmaktadır.Bölgemizde bulunan Kırlangıç Şelalesi suyu oldukça soğuk ve temizdir.Genellikli Su ürünleri açısından yoksun olan bu şelalemizde zaman zaman Ala balık bulunmaktadır. Kırlangıç Şelalesinin belde merkezine uzaklığı 7 km olup araç yolu ve yaya yoluna açıktır.Yaz aylarında ulaşımın kolay olduğu bu şelale gezi amaçlı olarak kullanılır. Kırlangıç Şelalesinin belde merkezine uzaklığı 7 km olup araç yolu ve yaya yoluna açıktır.Yaz aylarında ulaşımın kolay olduğu bu şelale gezi amaçlı olarak kullanılır kış aylarında kar ve sel sularının artması nedeni ile ulaşım yolu kapanmaktadır.Bu nedenle Yaz aylarında bu güzel şelale gezilmekte ve dinlenme amaçlı olarak kullanılmaktadır.
 
c)Göller: Hasankadı beldesi bölgesinde göl olmamakla birlikte Doğancılar mahallesi Kırlangıç şelalesinin yaz aylarında kuruma göstermesi sebebi ile çukur alanlarda oluşan irili ufaklı küçük göl birikintileri mevcuttur.
 
d)Akarsular: Hasankadı sınırları içerisinde büyük akarsular bulunmamaktadır. Hasankadı beldesinde Günye çayı bulunmaktadır. Bartın istikametine doğru akmaktadır. Yağışların bol olması sebebi ile bu çayların birleştiği Kozcağız Beldesi Çayının taşması ile sel afetlerinin meydana gelebileceği,değerlendirilmektedir.
 
e)Tarihi ve Turistik Yerler: Hasankadı beldesi sınırları içerisinde iki yüz sene önce tarihi bilinmeyen iki üç adet eski su değirmenleri bulunmaktadır.Halen günümüzde ikisi Faaliyet göstermektedir.Bunlardan sadece Hasankadı beldesi Şabankadı mahallesinde bulunan halen çalışmaktadır.


  TARİHİ VE TURİSTİK YERLER

Hasankadı beldesi sınırları içerisinde iki yüz sene önce tarihi bilinmeyen iki üç adet eski su değirmenleri bulunmaktadır.Halen günümüzde ikisi Faaliyet göstermektedir.Bunlardan sadece Hasankadı beldesi Şabankadı mahallesinde bulunan halen çalışmaktadır.


Müzeler: Hasankadı beldesi sorumluluk alanında müze bulunmamaktadır.
Antik kentler: Hasankadı beldesi sorumluluk alanında antik kent yoktur.
Kaleler: Kale bulunmamaktadır.
Kiliseler:Kilise bulunmamaktadır.
Dini yapılar ve inanç turizmi: Dini yapılar yoktur.
Türbeler: Türbe bulunmamaktadır.
Hamamlar: Hamam yoktur.
Köprüler: Tarihi köprü bulunmamaktadır.
Arkeolojik değerleri: Bölgede iki adet tarihi net olarak bilinmeyen yaklaşık 200 yıl önce yapıldığı bilinen değirmenler mevcuttur.
Doğal değerler: Bölgede bir adet Kırlangıç adı verilen şelale bulunmaktadır.Bölge tamamen ormanlıkla kaplı olup gezi ve piknik amaçlı uygun yerler bulunmaktadır.
Plajlar:Plaj yoktur.
Dağ doğa yürüyüşleri:Yapılmamaktadır
Kamp-karavan merkezleri:Kamp yerleri olmasına nazaran kullanılmamaktadır.
Dağ bisikleti-motokros: Yoktur.
Irmak Turizmi: Yoktur.
Yat turizmi: Yoktur.
Mağaralar: Yoktur.


  ORMAN VE MESİRE ALANLARI

Hasankadı beldesinde bitki örtüsünde geniş yer tutan ormanlar genellikle yayvan ve dikenli yapraklı ağaç ve bitki örtülerinden oluşur.Özel yapılmış mesire alanları bulunmamaktadır. Hasankadı Günye çayı boyunca 200 metre yüksekliğe kadar olan alanın karakteristik ağaçları:meşe,kayın,ve gürgendir.sahilden içeride ve 1500 m.den yüksek kesimlerde ;kayın,kestane,köknar,çam türleri,belde merkezinde ve çevre köylerde ceviz,kestane ve fındık plantasyonları yaygındır.


Diğer ağaç ve bitki türlerini ise; Kızılcık, Muşmula, Böğürtlen, Ihlamur, Kuşburnu, İncir, Adaçayı, Kuşkonmaz, Defne, Sarmaşık, Zakkum, Ormangülü, Eğreti, Yasemin, Kurtbağrı, Alıç, Çançiçeği, Papatya, Hinduba, Sütleğen, Ayrık, Yonca, Üçgül, Sinirotu, Çuhaçiçeği, Kavak, Menengiç, Sumak, Sakız, Yapışkanotu, Yavşan, Çobançantası, Laden, Selvi, Kocayemiş, Dönbaba, Funda, Abdestbozan, Katırtırnağı, Arapotu, Çirişotu, Kekik ve yüzlerce alt flora oluşturur. Hasankadı’da; Akarsuların, yemyeşil doğayla bütünleştiği alanlarda düzenlenmiş birbirinden güzel Dinlenme ve Piknik Yerleri, yaz boyunca yöre insanının ilgi gösterdiği alanlardır.


Fotoğraflar Bartin.Gov.Tr , Hasankadi.De ve Zong-bar-der.Com'a Aittir.


[ Açılış Sayfası Yap ] - [ Favorilere Ekle ] - [ Arkadaşına Gönder ] [ Yukarı Çık ]