Bartın Turizm - Güzelcehisar Hakkında Bilgi - Güzelcehisar Resimleri - Guzelcehisar Fotoğrafları

Muzaffer CELLEK Yeni Yazı: Deneme

  Bartın Hakkında
  Bartın Tarihi
  Bartın Çevresi
  Bartın ve Turizm
Amasra
Çakraz
Güzelcehisar
İnkumu
Kurucaşile
Mugada
Ulus
Otel - Pansiyon
  Btv & Radyo Canlı
  Bartın Kültürel
  Fotoğraf Albümü
  Bartın Üniversitesi
  Bartın Videoları
  Bartın Haritaları
  Sel Afetleri
  Muzaffer Cellek
  Bartın Canlı Yayın
  Bartın Haberleri
  Bartın Medyası
  Cenaze İlanları
  Valilik - Belediye
  Canlı Chat - Sohbet
  İletişim



Güzelcehisar..Bartın'a sadece 17 km uzaklıkta, gizli kalmışgüzellik.Bartınlıların, haftasonları akın ettiği Amasra, İnkumu gibi yoğun turistik beldelerinden soyutlamış adeta kendini.


Bartın'dan Boğaz-İnkumu güzergahını izleyerek 15 km sonra ayrılan 2km lik sakin, sessiz, yastık gibi ağaçlı bir köy yolu sonunda bize gülümseyen plajıyla, keşfedilmemişliğin keyfini sürüyor adeta.İşte bu zengin güzelliklere sahip köyden bir kaç resim sizler için...



Kısmen ev pansiyonculuğunun yapıldığı Güzelcehisar, günübirlikçiler için de uygun koşullara sahiptir.

  2009 TEMMUZ - GÜZELCEHİSAR FOTOĞRAFLARI


  GÜZELCEHİSAR LAV KAYALARI *


Söz sahillerden açılmışken Güzelcehisar'ın bir başka yönünden bahsetmeden edemezdik. Evet. Tarih ve doğanın iç içe olduğu Güzelcehisar, Bartın'a 17 km uzaklıktadır. Güzelcehisar'ı 80 milyon yıllık "Lav Sütunları" daha da anlamlı hale getirmiştir. Lav sütunları şu şekilde gelişmektedir. Bugün bilinen Karadeniz dağ kuşağı, günümüzden 80 milyon yıl önce volkanların yer aldığı bir yay şeklinde idi. Bölge derin bir vaziyette Tetis Okyanusu ile kaplıydı. Anılan okyanus tabanının kuzey yönünde dalıp batması, her iki tabanın yerin derinliklerinde eriyip yüzeye çıkması sonucunda, Bulgaristan sınırında başlayıp Gürcistan'a kadar varan bir alanda, volkanlar serisine sebep olmuştur. Volkanlardan akan lavlar soğuyup kristalleşerek kaya haline dönüşürken, soğuma ve katılaşmanın doğal sonucu olarak büzülmüştür.  


İşte bu büzülme kayada gerilim yaratmaktadır. Bunun doğal sonucu olarak çatlaklar meydana gelmiş ve bu çatlaklar giderek büyümüştür. Altıgen, beşgen ya da dörtgen biçimli bir yapıya dönüşen bu düzgün geometrik yapıya Lav Sütunu adı verilmektedir.
 
Güzelcehisar lav sütunlarının çapları 50-100 cm olup, boyları 30 mt.nin üzerindedir. Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kalifornia'da bulunan lav sütunları koruma altına alınarak doğal miras kabul edilmişlerdir. Türkiye'de Jeolojik Miras Envanteri Önerileri içersinde bulunan Güzelcehisar lav anıtları, dünyanın ender gelişmiş doğal oluşumlarındandır.
 
Kalifornia'daki Devil's Postpile doğal anıtı her yıl dünyanın dört bir yanından gelen yüz binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.
 


Önümüzdeki yıllarda Güzelcehisar, iyi bir tanıtımla hem doğa kaşiflerinin, hem de güneş-kum-deniz turizmini sevenlerin ilgi odağı olacaktır.



Fotoğraflar Bartin74.Net , İl Özel İdaresi ve Kurtuluş Kaptan'a Aittir.

( * ) İşaretli Bölüm T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI | BARTIN İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ Web Sitesinden Alınmıştır.

[ Açılış Sayfası Yap ] - [ Favorilere Ekle ] - [ Arkadaşına Gönder ] [ Yukarı Çık ]