Bartın Medyası - Bartın Gazetesi

Muzaffer CELLEK Yeni Yazı: Deneme

  Bartın Hakkında
  Bartın Tarihi
  Bartın Çevresi
  Bartın ve Turizm
Amasra
Çakraz
Güzelcehisar
İnkumu
Kurucaşile
Mugada
Ulus
Otel - Pansiyon
  Btv & Radyo Canlı
  Bartın Kültürel
  Fotoğraf Albümü
  Bartın Üniversitesi
  Bartın Videoları
  Bartın Haritaları
  Sel Afetleri
  Muzaffer Cellek
  Bartın Canlı Yayın
  Bartın Haberleri
  Bartın Medyası
  Cenaze İlanları
  Valilik - Belediye
  Canlı Chat - Sohbet
  İletişim

  BARTIN GAZETESİ


Bartın'da ilk gazete, 6 Eylül 1924 tarihinde, İ. Cemal Aliş tarafından, ilk 30 sayısı Şapigorafya "eseri cedit" kağıdına basılarak, çıkarılmaya başlamış, 31. sayısından itibaren şimdiki büyüklüğünün yarısı kadar küçük kağıda, saatte 80 adet basım yaparak, çok ilkel bir makine ile çıkarılmaya devam etmiştir.
 
Bu makine ile 18 hafta çıkarılan Bartın gazetesi, 49. sayısından itibaren de, o yılların modern, şimdiki; "Tarihi baskı makinesi" ile, çıkarılmakta, Anadolu basınındaki öncü olmanın kıvancıyla basın yaşamını 70 yıldır sürdürmektedir.Kuruluşundan itibaren Eski Harfli Türkçe ile dört yıl çıkarılan Bartın Gazetesi, Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün, Cumhuriyet'ten günümüze Türk basımı araştırma, tespit çalışmalarında belgelediği gazetedir.Türkiye'de halen yayınını sürdürmekte olan en eski ve üçüncü gazete konumundadır.
 
"Bartın Gazetesi", halkına mal olmuş, halkıyla bütünleşmiş bir yayın organı olarak Türkiye'nin üçüncü gazetesi olma gururunu 70 yıldır taşımakta ve adından başarıyla söz ettirmektedir.Türkiye Cumhuriyetiyle yaşıt sayılan "Bartın Gazetesi", sürekli Atatürk devrimlerinin savunucusu durumunda, her an Atatürk'ün yanında yer alarak, O'nun devrim ve ilkelerinden hiç sapmadan, bütün ilkelerinin yerleşmesi, yaşama ve ilerlemesi uğruna önemli bir yaşam savaşı vermektedir.
 
Onun için her sayısında yerel sorunlarla birlikte Atatürkçülük, Cumhuriyetçilik, Laiklik ve bütün devrimler açıklayıcı yazıyla, halkımız bilinçlendirilmeye, aydınlatılmaya çalışılmaktadır.
 
Esen Aliş, bugün babasının koyduğu ilkeler be belirlediği çerçeve dışına çıkmadan, her türlü güçlüğe göğüs gererek, yıllarca sürdürdüğü Atatürk'ü, Cumhuriyetçi, Devrimci çizgiden hiç ayrılmadan, "Bartın Gazetesi"ni çocuklarına bırakmayı amaç edinmiştir.Babasının 1977 yıkında ölümünden sonra, gazetenin sahipliğini, Genel Yönetmenliğini ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğümü üstlenen Esen Aliş, yüksek öğrenimini "İktisat" alanında yapmasına rağmen, çekirdekten yetişen, gerçek bir gazeteci olduğunu kanıtlamıştır.
 
Gazete'nin yönetim binası aynı zamanda Bartın'ın gözde kitapevlerinden biri olan ünlü "Azim Kitapevi"dir.Esen Aliş. günün büyük bir kısmını, gazete yazılarını hazırlamak üzere burada geçirmekte, gazetenin bütün hazırlıklarını bu büroda tamamlamaktadır.
 
Öngünde bir yayımlanan "Bartın Gazetesi" Türkiye'nin en eski ve en önemli yerel gazetelerinden biridir.Ülkemizin dört bir yanındaki abonelerine, hatta beş kıtadaki okurlarına, abonelerine, çıkışından sonra bir günü bile geçirilmeden ulaştırılmaktadır. Bu arada gazetenin bugüne kadar kazandığı ödülleri unutmamak gerekir; 70 yılı aşkın bir süredir, Türk basın yaşamında, hep yükselen bir çizgi grafiği ve bugün üç bin'e ulaşan tirajı ile göstermektedir.
 
Bartın gazetesi, hep yol gösterici olmuş, gerçekleri, doğruları savunmuş, kurucusunun belirlediği ilkelerin ve çerçevenin dışına çıkmamıştır.Cumhuriyetin kuruluşundan buyana, çevre ekonomisi, eğitim ve kültürel alanlarda yaptığı yayınlarla halkın bilinçlenmesine, bilgilenmesine, eğitim düzeyinin yükselmesine, önemli katkılarda bulunmuştur.İşte bu nedenlerle her türlü ödüle layıktır.
 
Bartın gazetesi, Başbakanlık Basın Yayın Genel Müdürlüğü'nce
 
1978'de verdiği tüm dallardaki "Seçiciler Kurulu Özel Ödülü",
1985'de "Anadolu Basınını Özendirme Yarışması'nda Mizanpaj dalında "3.lük ödülü",
1988 yılında 757 yerel gazete arasından sıralamada "2. lik Ödülü",
1989 ve 1991 yıllarında da "Başarı Ödülleri"
1997 T.Gazeteciler Cemiyeti "Başarı Teşvik Ödülü"
1999 "75.Yıl Başbakanlık Cumhuriyet Ödülü"
1999 T.Gazeteciler Cemiyeti "Basın Özgürlüğü Ödül'ünü" almıştır.
 
Ayrıca, Bartın 1958'de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü'nün Basın Sosyoloji dersinde ve Ankara Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde öğrencilere ödev olarak verilen bir gazete olarak haklı bir gurura sahip olmaktadır.



 

[ Açılış Sayfası Yap ] - [ Favorilere Ekle ] - [ Arkadaşına Gönder ] [ Yukarı Çık ]