Bartın Kemal Samacıoğlu Etnografya Müzesi

Muzaffer CELLEK Yeni Yazı: Deneme

  Bartın Hakkında
  Bartın Tarihi
  Bartın Çevresi
  Bartın ve Turizm
Amasra
Çakraz
Güzelcehisar
İnkumu
Kurucaşile
Mugada
Ulus
Otel - Pansiyon
  Btv & Radyo Canlı
  Bartın Kültürel
  Fotoğraf Albümü
  Bartın Üniversitesi
  Bartın Videoları
  Bartın Haritaları
  Sel Afetleri
  Muzaffer Cellek
  Bartın Canlı Yayın
  Bartın Haberleri
  Bartın Medyası
  Cenaze İlanları
  Valilik - Belediye
  Canlı Chat - Sohbet
  İletişim

  BARTIN ETNOGRAFYA MÜZESİ


MÜZE;
Kemal Samancıoğlu, ölmeden önce yaşadığı evi Bartın belediyesine bağışlamıştır. Kemal Samancıoğlu’nun hizmetlerini ve çalışmalarını gelecek kuşaklara aktarmak üzere başlatılan müze çalışmalarında, manevi kızı Hanife Samancıoğlu’nun yoğun emekleri olmuştur . 2004 yılında Bartın Belediye Meclisinin oy birliğiyle aldığı kararın ardından Samancıoğlu Evi, Etnografya Müzesi olmuştur.Halkın elinde müzede sergilenmeye değer, tarihi, eski eşyaların müzeye bağışlanması istenmiştir. Kemal Samancıoğlu Etnografya Müzesi, 29 Nisan 2008 günü Kemal Samancıoğlu’nun 111.doğum gününde açılmıştır. Samancıoğlunun kendi kentinde, kendi evinde, kendi birikimleri ve kendisinin attığı ilk adımlarla oluşturulan bu müze artık ortak kültür varlığımızdır.

HAYATI;
1897 yılında Samancıoğlu sokak , orta Mahallede dünyaya gelen Kemal Samancıoğlu’nun babası Avukat Hüseyin Hamdi Samancıoğlu,annesi Fatma Samancıoğludur. 1907 yılında Bartın Hamidiye Mektebini bitirmiştir. 1910-1911 de Rüştiyeyi tamamlamıştır. 1913 yılında Ziraat okuluna girmiştir. 1915 ten 1917 ye kadar Çivril Çekirge Mücadele Zabiti, 1917 den 1919 a kadar Afyonkarahisar Çekirge Mücadele Müdürü olarak çalışmıştır. 1920 de öğretmen olmuş, Milli Mücadele döneminde Amasra Sahil Tarassut Müfrezesi kumandanlığı ile Bartın Hendek Ereğli İnzibat zabitliklerinde bulunmuş, Bartın İnzibat zabitliği görevini yaparken Merkez Numune Mektebi orta devre öğretmenliğini de sürdürmüştür. 1923 yılında öğretmenliği bırakıp 1927 yılına kadar Ziraat Fen Memurluğu yapmıştır. 1927 de memurluktan istifa edip, serbest ticaretle uğraşmaya başlamıştır.1929 belediye seçimleri sonrasında belediye başkanı seçilmiştir. 1929-1973 yılları arasında ara ara 24 yıl belediye başkanlığı yapmış olan Kemal Samancıoğlu, Türkiye Zirai Donatım Kurumu Umum Müdürlüğü İdare ve Levazım Şefliği, Türkiye Zirai Donatım Kurumu Adana Müdürü, Türkiye Ekspres Bank müdürü, Anadolu Bankası Bartın Şubesi Müdürü görevlerinde de bulunmuştur.
 
1. KAT; Kiler, hergil,müze yönetimi bulunmaktadır. Ayrıca Samancıoğlunun belediye başkanlığı yaptığı dönemlere ait fotoğraflar , müzeye bağışlanan tarihi telefon, sirke kapları,terazi, sandık, ayna gibi eşyalar bulunmaktadır.
 

 
2. KAT; Mutfak Gündelik Yaşam Odası Salon bölümlerinden oluşmaktadır; Mutfakta Bartın’ın eski mutfak tabak,sürahi,bakraç ve ibrik örnekleri bulunmaktadır. Salonda, 19.yüzyıl Bartın gelinlik örnekleri, abiye giysi, 19. ve 20.yüzyıl Bartın dikiş kursu eşyaları ile telkırma malzemeleri bulunmaktadır. Gündelik yaşan odasında, annesi Fatma Samancıoğlu ile kız kardeşi Naciye Samancıoğluna ait eşyalar bulunmaktadır.



3. KAT; Çalışma odası Yatak odası Salon bölümlerinden oluşmaktadır; Çalışma odasında Kemal Samancıoğluna ait resmi belgeler,kişisel eşyalar, kendi el yazması Gülcülük ders notları ve müzeye bağışlanan eşyalar bulunmaktadır Salonda, Bartın maket ustası Ahmet Güldür tarafından yapılıp, Kemal Samancıoğlu Etnografya Müzesine hediye edilen Hükümdar Konağı maketi,müzeye bağışlanmış 19. yüzyıl, 17. yüzyıl ve 19. yüzyıl silahlar (tüfek,tabanca,kabza,bıçak,kın,kılıç), 18 ve 19. yüzyıllara ait şamdanlar, kandiller ile Bartınlı kadınların kullandığı bluz ve çanta örnekleri bulunmaktadır. Yine salonda bağışlanmış,18-19-20. yüzyılda Bartın yelek ve giyecekler bulunmaktadır Yatak odasında ise kişisel eşyalar bulunmaktadır.


FOTOĞRAF ALBÜMÜ:
 
 

[ Açılış Sayfası Yap ] - [ Favorilere Ekle ] - [ Arkadaşına Gönder ] [ Yukarı Çık ]